Diaconie

Sobere maaltijden

De kerstboom is nog maar net de deur uit en we gaan al weer aan Pasen denken.

In de veertigdagentijd organiseren we weer sobere maaltijden in samenwerking met de parochies van De Burght en De Kwakel. Tijdens deze eenvoudige maaltijd met brood en soep en thee, ontmoeten we elkaar en bereiden we ons voor op de Paastijd.

Op 14 februari (Aswoensdag) zijn we te gast in De Burght, we beginnen dan om 17.45 uur! Op 7 maart in De Schutse en op 21 maart in De Kwakel. We eten van 18.00 tot 19.00 uur.

Het geld dat we anders aan een uitgebreide maaltijd zouden uitgeven, wordt besteed aan een goed doel. Dit jaar steunen we de Mothers Union in Oeganda. Via een vrouwennetwerk bereiken zij moeders die lijden onder huiselijk geweld, HIV besmetting en armoede. Deze vrouwen krijgen steun van het netwerk en kunnen zo hun positie in hun leefomgeving verbeteren.

De intekenlijst ligt achter in De Schutse. Opgeven kan ook telefonisch via 561439. Komt u/ je ook? U hoeft niet alle drie de maaltijden te bezoeken, één keer meedoen mag ook.

Mieneke Schotanus en Marlies van der Lely

Werken onder dwang, collecte 4 februari 2018

Werken onder dwang is eigenlijk hetzelfde als slaaf. In Ghana werken duizenden kinderen in de visserij op het Voltameer. Deze kindslaven, vooral jongens, worden vastgehouden op kleine eilandjes. Ze moeten zwaar en gevaarlijk werk doen, worden uitgebuit en kunnen niet ontsnappen aan de grillen van hun slavenmeesters. Het Voltameer is een enorm stuwmeer, zo groot als Friesland en Groningen samen. De kinderen komen voornamelijk uit kwetsbare en arme gezinnen vanuit andere delen van het land. De leefomstandigheden zijn schrijnend. Partnerorganisatie Callenging Heights, ooit opgericht door James Kofi Annan die ook kindslaaf was en na zijn bevrijding geluk heeft gehad, bevrijdt kindslaven en vangt hen tijdelijk op. Voordat ze naar huis gaan krijgen ze intensieve psychologische hulp en onderwijs. Ook krijgt hun familie hulp om een beter bestaan op te bouwen. Met deze collecte steunt u het werk van Challenging Heights, vanzelfsprekend van harte aanbevolen.

Namens ZWO, Fred van de Water

Het goede geven: een ander wat gunnen.

Een bedankbrief van Stap Verder n.a.v. onze inzameling:

Het is overweldigend. Op onze vraag om toiletartikelen en houdbare etenswaren voor bezoekers van Stap Verder, kwam veel binnen. Alle voorraaddozen zitten vol met shampoo, douchegel, zeep, scheermesjes, body crème, tandpasta en tandenborstels en de kasten zijn weer gevuld met etenswaren. Dat is een heel ander gezicht dan een paar maanden geleden, toen de bodem van de dozen in zicht kwam en we bezoekers soms moesten teleurstellen. Nu kunnen ze zelfs kiezen tussen het ene merk tandpasta en het andere.

Het is voor onze bezoekers zo bemoedigend! Het is voor iemand die moeilijk rond komt, de huur niet meer bij elkaar krijgt of de rekeningen niet meer betaalt, niet gemakkelijk hulp te vragen. En in een gesprek moeten we vaak teleurstellen als er hulp bij het betalen van huur gevraagd wordt.

Maar dan zie je de opluchting op het gezicht, als we uitleggen dat we wel een verwijzing naar de gratis voedselpakketten van de voedselbanken en naar de kledingbank kunnen geven. En dat we ook toiletartikelen in de aanbieding hebben. Daarmee houden ze weer meer geld over voor de huur. Sommige bezoekers verbaast die vrijgevigheid wel eens, maar als we vertellen dat veel kerkleden en vrienden van Stap Verder op die manier achter hen staan ontroert ze dat.

En zo ontroert het ons, als we een gegeven zakje met toiletartikelen openen en onderin een winkelbonnetje vinden ter waarde van 25 euro. Ineens realiseer je je, dat die negen dozen een bedrag van enkele honderden euro’s vertegenwoordigen. Vele gulle gevers hebben er geld voor over om niet alleen een stukje zeep, maar zelfs heel lekkere stukken zeep en goede handcrèmes te gunnen. En anderen vinden in hun kast goede producten die niet gebruikt worden. Aan de producten die binnenkomen zie je dat er met zorg en aandacht gekozen is om iets goeds te geven. Hartelijk dank daarvoor!

Namens onze bezoekers, Erika Feenstra en Liesbeth Glas

Wat is diaconie

Diaconie

Als leden van de Protestantse Gemeente hebben wij allen een diaconale- en zendingstaak.

Het College van Diakenen wil daarin het initiatief nemen en deze taak vormgeven, zowel namens als samen met onze gemeenteleden.

Het werkterrein van het college van Diakenen is breed en is daarom onderverdeeld in een aantal werkvelden.

Via  het drop-down menu onder de oranje knop 'Diaconie' op deze pagina, vindt u zowel de algemene informatie als informatie over de werkvelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen het College van Diakenen via het emailadres

Collectebonnen

collectebonZoals u waarschijnlijk weet is het mogelijk om collectebonnen te bestellen. Als u bonnen wilt bestellen dient u in uw betaalopdracht als begunstigde de Protestantse Gemeente Uithoorn te vermelden met onderstaand bankrekeningnummer.
Zoals gebruikelijk zijn bonnen verkrijgbaar van € 0,75 ad € 15,00 per vel en € 1,25 ad € 25,00 per vel.
Bedragen over te maken naar banknummer NL28 INGB 0006 1818 11 met vermelding van de gewenste hoeveelheid vellen. Zodra de overboeking van de ING-bank binnen is, zullen de bonnen door mij bij u thuis bezorgd worden.
De bonnen zijn gemakkelijk in gebruik en u hoeft geen papier of muntgeld te gebruiken. Het grote voordeel van collectebonnen is dat zij aftrekbaar zijn van de belasting.

Voor inlichtingen: Aad Uilenreef, 560121