Preken lezen

Verkondiging zondag 5 november 2017, gedachteniszondag

Schriftlezingen: Daniël 12:1-4 – Matteus 5:1-12

Lieve mensen,

Velen van u zijn vanmorgen speciaal gekomen om iemand te gedenken die gestorven is; een vader of moeder, een partner, een goede vriend of bekende. En iedereen die bij deze gemeente hoort kent wel iemand uit de lijst van namen die straks wordt voorgelezen. Daar gaat het om vandaag: niet de preek maar de liturgie, het ritueel, biedt ons vandaag de troost die we zoeken. De kracht daarvan zit het ‘m in het samenzijn: zoveel mensen, die allemaal iets delen, namelijk het verlies van een geliefde. Een ijzersterk ritueel dat allang niet meer ‘van de kerk’ is maar overal gebeurt: delen van licht, een vlammetje worden er twee, en meer, en zo wordt het ondanks het verdriet steeds lichter in de kerk. En muziek, die nog directer je hart raakt, iets in je losmaakt, je ontroert en troost tegelijk.

De woorden, ach, die treden even wat terug. Vijfhonderd jaar na het begin van het protestantisme hebben we geleerd dat woorden wel belangrijk zijn, maar echt niet alles. Soms schieten woorden te kort, en hebben we andere middelen nodig.

Lees verder:Verkondiging zondag 5 november 2017, gedachteniszondag

Verkondiging zondag 29 oktober 2017

Schriftlezingen: Jeremia 31:31-34 – Matteüs 22:1-14

Gemeente van onze Heer,

Preken 500 jaar na Luther – wat betekent dat? De figuur van Luther roept nog steeds veel op, positief, ook negatief. Hij is zo’n kleurrijk figuur, en in Duitsland is de merchandising eromheen perfect georganiseerd: van de playmobilpoppetjes van Luther tot de sokken met opschrift ‘hier sta ik, ik kan niet anders’ – ik had ze bijna besteld… Maar over Luther en z’n voor en tegen gaat het dinsdagavond, op de dag zelf.

Vanmorgen doen we wat Luther ook gedaan zou hebben, we lezen wat er voorgeschreven staat. En misschien dat aan het eind aan de orde komt, wat Luther ons gebracht heeft, wat het hart is van zijn boodschap.

Luther zou bij het evangelie beginnen – het oude testament was voor hem toch vooral ‘wet’, het nieuwe ‘evangelie’, een van de mindere kanten van zijn theologie. Maar wat zijn kernwoord, Gods genade betreft, zou hij beter af zijn bij de lezing uit het Oude Testament!

Lees verder:Verkondiging zondag 29 oktober 2017

Bezinning en Verdieping

Life@Faith

Life@Faith

Life@Faith wordt gevormd door een klein aantal jongvolwassenen.

Iedere tweede donderdag van de maand van 20.30 tot 22.00 komen wij bij elkaar in de huiskamer. Iedereen (tussen de 19 en 50 jaar) die zich me

Nog te lezen preken

CB Login